22 september 2015

Yap

Yap er en av fire stater i Mikronesia (stillehavet) har 145 øyer og 11000 fastboende, 70 % av disse bor på "hovedøya".  Noen invandrere (arbeidere fra Filipinene). De har flere egne språk men det offisielle språket er engelsk. 
Tradisjonelle hus

Det er veldig lite som skjer her, og det er knapt nok et supermaked å se. Et par resturanter, som selvfølgelig har stengt lørdag og søndag, et vaskeri og en jernvare. Det er et sykehus her også, men var ikke å kikka på dette (I følge de som jeg dykka sammen med gikk jeg ikke glipp av noe)
Steinpenger

Alle tygger betelnut (slags nøtt), snus blekner i forhold det kan jeg bare si. Alle, damer så vel som men og til og med barn gjør dette.
Det morsomste er vel mannfolka som går rundt med vesker, de har ei flaske med limepulver (fra knust korall), pepperblad, tobakk og selvfølgelig nøttene.
En bag med dette koster 2 dollar og holder en dag.. Det er forøvrig den største eksportkilden deres (3-4 millioner dollar   i året).


Resturanten og resort til høyre
Jeg har bodd på Manta Ray Bay Resort ei uke og har trivdes med det. Hatt soloppgang som morgenunderholdning hver dag, og utsikt over lagunen. Selve resturanten er på en gammel skonnert som ligger ankra opp rett utenfor resortet. Det har det blitt god forpleining med mat og drikke, selv om jeg har hatt betratelig bedre fóring andre plasser jeg har vært på tur. Om det skal nevnes noe som må det være kokospai-kaka de hadde. Den var en høydare. 

Mange godbiter i butikken!

Dykkinga har vært litt blandet, mest fordi vi har dratt til plasser uten at det har vært noe å se i det hele tatt. Bare grumsete vann med liten sikt (etter at vi kom opp fra et av disse grumsete dykkene spurte en av amerikanerene om det var nattdykk vi hadde vært på!)

Men så har vi hatt supre mantadykk og ikke minst et helt sinnsykt hai-dykk som sikkert flere har sett bilder av publisert på facebook. 800 bilder og videoer ble det den dagen.. Det er rekord i senere tid. Kan trygt si at batteri og minnekort var realtiv tomt/fullt!
De fleste drar til Yap på grunn av Manta (rokker) men vi kom utenfor sesong, men endte vel opp med å se en god del likevel.
Siste dykkedagen ble kansellert for min det grunnet forkjølelse. Kjipt men sånn er livet.

Dr.dyregod med et av
kameraene
Utenfor sesong er det ikke bare for rokkene, med også turister generelt. Noen uker før hadde plassen vært helt pakka, mens vi var 7 dykkere og 14 militære (som gjør forefallent arbeid).
Har blitt kjent med to par fra USA. Og hatt det sosialt og trivelig med disse.
Amerikansk dykkedame

Kinesisk positur og testing av kamera

Crockodile fish

Grey reef shark

How you doin´?
de har ikke helt skjønt forskjellen
på kjønn her nede.


Grey and blacktips

Trøtt ama!

Shrimp on whipped coral
Pappeske fungere fint som skygge!
Dro fra Yap på lørdag og det var en morsom affere på flyplassen. To innsjekkingsskranker, ingen røntgenmaskin, så alt av baggasje, både innsjekka og håndbaggasje ble manuelt sjekket. De hadde en metalldetektor dog, den var nok ny fra sist en av amerikanene hadde vært der. De hadde wifi på flyplassen også, noe som var helt overveldene!
Dog måtte jeg flire når dama som skulle «boarde» oss rope opp forskjellige borardingklasser. Ble ikke kaos med fem boardingklasser og 10 stykker som skulle ombord.

Lei i avskjedsgave. Håndlaget
Er nå i Palau, og herifra blir den ingen blogg. Øret mitt har ikke vært samarbeidsvillig, og jeg har vært tørrlagt hele veien. 
Reiser til Chuuk/Truk Lagoon om noen få dager og lover blog derifra. 
Video fra Mexico og Usa kommer snart!

Ingen kommentarer: