15 juni 2009

Brunei Darussalam

Nå er jeg i hovedstaden , Bandar Seri Begawan, i et av verdens minste og rikeste land. I løpet av kort tid, har jeg rukket over mer en jeg hadde planlagt, lest alt som står om landet i Lonely Planet x 3 og blitt enda mer positivt overrasket en jeg trodde jeg skulle bli. Oljenasjonen har 375.000 innbyggere, gratis skole og helsevesen og ingen skatt på inntekt. Sultan Haji Hassanal Bolikah Mu’izzaddin Waddaulah styrer “butikken“, og er både statsminister, finansminister og forsvarsminister. Kun 1/3 del av regjeringen er folkevalgte, og resten er håndplukket av sultanen selv. Tror han har tre stykk koner også, denne mannen (lokalt snakk..)

Byen er gullende ren, plen og fortau blir kostet. Alkohol er totalt forbudt, natteliv er ikke-eksisterende (faktisk ikke noe liv ute etter kl ni om kvelden) og kjøpesenter har arabiske bønnerop i stedet for norske popsanger. Kontrasten fra plystrene og nysgjerrige menn i Indonesia er stor, men et og annet tut fra en bil er det jo. Men er man blond så er man blond! Stemningen her er rolig, folkene er blide og hyggelige og så nær som alle snakker godt engelsk. Høfligheten som man møter kan sammenlignes med den man finner i Singapore. (Yes mam, no mam, sorry mam, sånn ca 15 ganger i løpet av en kort samtale, hehe)

I nattes mørke lyses moskeene opp, og spesielt Omar Ali Saifuddien moskeen er vakker med sine forgylte kupler, nattlige lyskaster og en kunstig lagune:



Landsbyene på stylter, Kampung Ayer, som omringer hovedstaden, er bare et minutt unna havna med båt. Fikk nok av tilbud om båt-taxi, og til slutt takket jeg ja. Ut på “havet” med 60 hestekrefter, en flott trebåt og en hyggelig fyr fra Brunei.

Etter å ha kjørt forbi Sultanpalasset og mye jungel (i håp om å se apekatter) tok vi til slutt turen innom vannlandsbyen. Har sett flere landsbyer på stylter i asia før dette, men er fortsatt imponert. Over 30000 mennesker bor her ute, noen i mer forfalne hus enn andre, de fleste med aircon, alle med egen brygge, et utall med skoler, moskeer og politistasjon, og drager som flyr over hodene på oss.

Moskè på stylter

Ingen kommentarer: