04 mai 2009

Ankor Wat

Vi begynte kl ni om morgenen og hadde bestilt guide og tuk-tuk sjåfør kvelden før, så nå skulle Ankor Wat erobres!!
For de som ikke vet det så er Ankor Wat et av verdens åttende underverk, og en samling med templer og palasser som kan få en traust normann til å miste pusten mer enn en gang. Ankor var hovedstaden i det mektige dynastiet til Khmerene fra den 9. århundre til det 14. Det ble bygget i løpet av en periode på 300 år og både arkitetur og religion forandret seg i disse årene (fra hinduistisk til å bli buddistisk) 90% av Khmerene er fortsatt buddistiske i dag, og Ankor er fortsatt en hellig plass.

Ankor Wat

Vi besøkte Ankor Wat først, som er hovedtemplet som hele komplekset er oppkalt etter. Wat'et er det best bevarte og det var fint å se dette først, for da forsto vi virkelig hvor fantastiske detaljert resten av de andre templene var også. Bygningene har utstmykninger og utskjæringer som egentlig er en stor historiefortelling. Vanskelig å beskrive hvor mektig det føltes der...

Neste stopp var Ankor Thom, som var selve hovedsetet. Innenfor bymurene på 3 x 3 km bodde det en million mennesker. Byggemassene her var falt sammen mer, og mindre bevart fra naturens side, enn selveste Ankor. Man blir ikke mindre imponerende for det.

Nonne som mediterer i templet

I ly et kortvarig regnvær inntok vi en lunsj før det bar ut på tur igjen. Tuk-tuk sjåføren, guide og to hvite turister. Vi ankom den siste turistattraskjonen, og den viste seg å være den aller beste. Ta Prohm er mest kjent for innspillingen av filmen Thomb Raider, og etter å ha vært der sitter man igjen med at stedet er et helt spesielt og magisk. Tempelet ble opprinnelig bygget til kongens mor (ikke spør meg hvilken konge..) og er lite i forhold til de andre templene. Naturen har hersket og mye er ødelagt, og som Siv sa, "naturen tar tilbake" Det vokser trær over alt, og de slynger seg rundt ruiner og murvegger som ormer. Massive steinblokker ligger hulter til bulter, og dyreskrik og summing av insekter gjør dette nesten til en Indiana Jones- opplevelse.

Ta Phrom, helt trollsk...


Etter middag på kvelden dro vi til nattmarkedet i byen. Der hadde vi hørt om fiskemassasje og bestemte oss for å prøve ut det. I et basseng på ca 2 x 2 meter, er det en stim med fisk som spiser død hud av beina til folk. Når de ser bein komme ned, stimer de i flokk bort til beina og begynner iherdig å arbeide. Følelsen er helt merkelig og er vel noe av det rareste som jeg har gjort hittill. Kanskje det kan beskrives som spisse sugekopper som suger seg fast til beina??
En bra avslutning på kvelden var det i alle fall.

Her smilte vi faktisk,
men i løpet av seansen hadde vi mange rare ansiktsuttrykk...

Ingen kommentarer: