15 juli 2010

Xi'an

Xi'an er en helt annerledes by enn det jeg har sett tidligere i Kina, og var i sin tid endestasjon for den berømte silkeveiene. Under dynastiene var dette også hovedstaden i landet. Mye forskjellig kultur er samlet her, blant annet er det flere mulimske deler her, og de står også for mye av gourmet-maten. Det var kinesisk-prøve-smake-på-alt der jeg bodde den dagen jeg kom, og vi fikk prøvesmake alt fra nyrer, grisehaler, lunger til det litt mer vanlige. Store deler av det var smakfult og en av rettene hadde jeg faktisk smakt en av rettene før på dagen. Aner ikke hva det heter, for her må man bruke pekemetoden, men godt var det. Minner litt om kumle noe av det som var i suppa.

Muslimske delene, mye gatekjøkken og folk i gatene.
Spennende lukter og nyskjerrige blikk fra kinesere.

Maten er forøvrig en stor del av reiseopplevelsen. Det muslimske kvarteret byr på mye forskjellig gatemat, som jeg regner som mer trygt å spise enn hotelmat. Du ser hva du får, og det går såpass mye unna, at man kan gå ut i fra at det meste er fersk! Det går mye i supper her, og det er litt slitsomt å spise med pinner, men alt går, det bare tar litt lengre tid.

Her blir det laget "dumplings", under 50 øre stykk

Onsdagen ble brukt til å være ordentlig turist, og turen gitt til det som det fleste reiser til Xian for å se, nemlig terracotta-krigerne. Over 200 år før kristi fødsel var Qin Shi Huang konge, og ble den mektigste hersker av alle dynastiene i Kina. Han samlet 6 land til det som i dag er kina. Han støpte hester og krigere i leire for at han som død (i himmelen) skulle ha like mye makt som han hadde på jorda. Etter hans død ble store deler plyndret, brendt og «forsvunnet under jorden» I 1976 ble det gjennomdaget av en bonde som gravde etter vann. Det er resturert flere tusen krigere, og fortsatt er det uante skatter under overflaten heromkring. Vi fikk flere imponerende syn.

Terracottakrigerne.. Oppstilt i rekke. Dette er bare en brøkdel.

Torsdagen ble gjennomført uten alt for mye kultur, men en tur på markedet måtte vi. Fuglemarkedet er en ukentlig affære, der man selvsagt får kjøpt fugler, gresshopper (som er vanlig å ha som husdyr!), skilpadder og diverse utgaver av slanger og hunder. Markedet inneholder også mye annet, som frukt, tannlege!!!! (vi så en som fikk ordnet tennene sine på gata!), antiviteter, klær og det meste av mat. Spennende kan man si.



Gate-tannlege-kontoret!

Ingen kommentarer: